Ohjeita tennismailan jänteiden valitsemiseen

Tennismailan valitseminen on luonnollisesti tärkeää omaan tasoon ja pelityyliin sopivaksi. Mutta se mikä jää usein huomiotta on se fakta, että myös jänteillä on paljon vaikutusta mailan ominaisuuksiin sekä pelin eteenpäin viemiseksi.

Kun valitset jänteitä, on hyvä miettiä omaa pelityyliä, pelitasoa, kuinka usein jänteitä jännittää sekä onko ollut ongelmia käden/hartijoiden kanssa. Eri materiaalit ja valmistustavat antavat jänteille erilaisia ominaisuuksia jotka ovat enemmän tai vähemmän armeliaita erilaisille pelaajille.

Me jaamme tennisjänteet seuraaviin kategorioihin.

Nylonjänteet

Nylonjänteet ovat erittäin suosittuja muovijänteitä aloittelijoiden ja kuntoilijoiden parissa ja ne mainitaan usein myös "Synthetic Gut" nimisinä. Näiden suosio on vuosien saatossa kasvanut kiitos niiden kestävyyden, kohtuullisten halpojen valmistuskustannusten sekä niiden kuntoilijoille tarjoaman miellyttävän pelituntuman ansiosta. Nämä jänteet ovat usein yksiytimisiä tai niissä on kerros multifilamenttia antamassa vähän lisää tuntumaa ja kontrollia. Lähiaikoina on tullut myös hieman enemmän exklusiivisia nylonjänteitä paremmalla pelituntumalla ja kestävyydellä, esimerkiksi Wilson Sensation ja Solinco Pro Stacked. 

Multifilamenttijänteet

Nämä tennisjänteet antavat erittäin hyvän pelituntuman ja ovat myös anteeksiantavampia niin kädelle kuin pallo-osumallekin joka ei osu aivan mailan keskelle. Nämä jänteet ovat erittäin suosittuja ja pelikokemukset lähellä luonnonjänteitä. Multifilamenttijänteet on tehty muovista ja kuuluvat oikeastaan Nylonjänteisiin. Niiden huonoksi puoleksi voi mainita etteivät ne ole niin kestäviä kuin muut jänteet. Esimerkkejä suosituista jänteistä tässä kategoriassa ovat Babolat Xcel ja Solinco Vanquish.

Polyesterijänteet (Co-Poly)

Polyester- tai Co-Polyjänteet ovat käsite tenniksessä. Ne valmistetaan ryhmästä muoveja jotka tarjoavat hyvän vauhdin ja hyvät edellytykset spinniin. Ne palautuvat erittäin nopeasti ja saattavat näin rasittaa kättä sen seurauksena, mutta tämän päivän jänteet tässä kategoriassa ovat kuitenkin kehittyneempiä ja esimerkiksi ns. Co-Poly -jänteisiin on sekoitettu eri tyyppisiä jänteitä säilyttääkseen Polyesterin hyvät ominaisuudet minimoiden jänteiden löystymistä ja käden rasitusta. Ahkeroiden kuntoilijoiden ja kilpailijoiden keskuudessa Co-Poly -jänteet ovatkin ylivoimaisesti suosituimpia, suursuosikkeina mm. Solinco Tour Bite, Babolat RPM Blast, Head Hawk sekä Luxilon Alu Power.

Luonnolliset jänteet

Luonnolliset jänteet ovat nimensä mukaisesti valmistettu luonnollisista materiaaleista, eritoten suolista. Nämä ovat menettäneet suosiotaan vuosien saatossa, ennen kaikkea multifilamenttijänteiden kehittymisen seurauksena ja niiden hintojen laskettua. Luonnonjänteillä on silti jäljellä uskollinen käyttäjäkuntansa ja monet huippupelaajat vannovatkin luonnonjänteiden nimeen, mm. Roger Federer, joka käyttää luonnonjänteitä yhdessä Co-Poly -jänteiden kanssa saadakseen kummankin materiaalin huippuominaisuudet esiin. Luonnonjänteet antavat parhaan pelituntuman kaikista jänteistä.

Oikea tennisjänne sinulle

Edellä käytyjen ohjeiden mukaisesti voimme sanoa Polyesterijänteen olevan oikea valinta sinulle joka etsit monikerroksista jännettä ja pystyt käsittelemään tätä usein hieman vaativampaa ja vähemmän anteeksiantavaa jännettä. Jos taas edellinen lause ei kuulostanut hyvältä saattaa Nylonjänne silloin olla hyvä valinta. 

Jos etsit maksimaalista pelituntumaa ja pehmeämpää kokemusta ovat Multifilamenttijänteet hyvä valinta. Oletko erittäin nirso? Valitse silloin luonnollinen jänne!

Jos sinulla on vaikeaa tehdä valintaa jänteiden välillä, mikset silloin valitsisi hybridiä ja sekoittaisi jänteet? Hybridissä käytetään kahta erilaista materiaalia: toista pysty-, ja toista poikittaissuunnassa. Usein poikittaissuunnassa käytetään kestävää Polyesterijännettä, mutta esimerkiksi Roger Federer käyttää luonnollista sidettä poikittaissuunnassa vastoin yleistä tapaa. Se kertoo hyvin jänteistä. Teoria on teoriaa ja jänteitä käytät niin kuin itse tykkäät. Kokeile ja selvitä mikä sopii sinulle parhaiten!

Mailat24 Logo
Betaltjänster
Frakttjänster

© 2023 Mailat24. All rights reserved.