PADELIN SÄÄNNÖT

Padelin säännöt ovat osin samanlaiset tenniksen sääntöjen kanssa, mutta toki myös merkittäviä eroja löytyy. Tässä yhteenveto padelin säännöistä, joista on hyvä olla perillä ennen padelharrastuksen aloittamista.

 

Pelikenttä

Padelkentän koko on 10 metriä x 20 metriä, ja häkkimäistä kenttää ympäröivät yleensä lasista ja metalliverkosta valmistetut seinät. Kenttäpuoliskot on erotettu toisistaan verkolla, aivan kuten tenniksessä. Padelia pelataan nelinpelinä.

 

Syöttö

Padelissa syötöt tulee lyödä alakautta tai vyötärön alapuolelta. Ensimmäinen syöttö syötetään oikeanpuoleisesta ruudusta kuten tenniksessä, jonka jälkeen syötetään vuorotellen vasemmasta ja oikeasta ruudusta. Syöttövuorossa olevan pelaajan on seistävä syöttölinjan takana, keskiviivan ja sivuseinän välissä. Monista muista mailapeleistä poiketen pallon pitää pompata maahan yhden kerran ennen kuin syöttäjä lyö sen vastustajan kenttäpuoliskolle. Pallo tulee lyödä verkon yli vastustajan puolen ristikkäiseen ruutuun.

Pompun jälkeen pallo saa osua seiniin, mutta ei kuitenkaan verkkoseinään, joka on syöttövirhe. Syöttömahdollisuuksia on kaksi, aivan kuten tenniksessä. Vastustaja voi joko lyödä palloon suoraan pompun jälkeen tai sen jälkeen, kun pallo on osunut vielä sivu- ja/tai takalasiseinään, mutta pallo ei saa kuitenkaan osua maahan kuin kerran samalla kenttäpuoliskolla. Kun pallo on osunut syötön jälkeen oikeaan ruutuun ja se on palautettu, pelikenttänä on koko kenttä. Mikäli pallo palautetaan suoraan vastustajan taka- tai sivuseiniin, lyönti on ulos, ”out”.

Pelaaja saa uuden syötön, mikäli pallo osuu verkkonauhaan, mutta osuu muuten oikein ruutuun tai jos se tämän jälkeen pomppaa kaksi kertaa tai useammin vastustajan ruudussa ja osuu sen jälkeen verkkoseinään. Syöttö on ulos, mikäli se verkkonauhakosketuksen jälkeen pomppaa yhden kerran vastustajan ruudussa ja tämän jälkeen osuu suoraan verkkoseinään.

 

Pelin kulku

Pelin aikana pallo saa pompata vain yhden kerran maassa samalla puolella. Pelaaja voi lyödä pallon suoraan ilmasta tai antaa pallon pompata ensin ja lyödä se sitten suoraan tai seinän kautta vastustajan puolelle. Vain yksi maakosketus siis sallitaan omalla puolella.

Pelaaja voi palauttaa pallon suoraan takaisin vastustajan kenttäpuoliskolle tai lyödä sen oman lasiseinän kautta. Jos pallo osuu omalla puolella verkkoseinään, vastustaja saa pisteen.

 

 

 

 

MITEN PADELISSA SAA PISTEITÄ?

Pelaaja saa pisteen padelissa, kun

  • pallo pomppaa maassa kaksi kertaa vastustajan puolella
  • vastustaja lyö pallon verkkoon
  • vastustaja lyö pallon ulos, eli suoraan kentän ulkopuolelle tai suoraan johonkin vastustajan kenttäpuoliskon seinistä ilman, että pallo pomppaa ensin maassa
  • vastustaja lyö pallon oman puolensa verkkoseinään
  • pallo osuu vastustajaan